Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Είμαι και ΕΓΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ!

Ο τίτλος για όσους/ες φίλους/ες είναι αριστερόχειρες και μπορούν να κατανοήσουν το λόγο για τον οποίο το εκφράζω με τέτοιο ενθουσιασμό!
Γιατί έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια (ας πούμε εκσυγχρονισμού) για να φτάσει κάποιος στο σημείο να το πει χωρίς να διστάζει ή χωρίς να σκέφτεται ότι θα τον κακολογήσουν.

  • Και οφείλουμε να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι γιατί,ναι!Καθιερώθηκε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΩΝ!!!!!!!Η 13η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ! Ανακοινώθηκε το 1992,από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και     ανά το χρόνο απέκτησε μεγάλη εμβέλεια!

Ας κάνουμε,μαζί λοιπόν(αριστερόχειρες και μη!) ένα ταξίδι αντιμετωπίζοντας τον κόσμο...απ'την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ!Και ας ξεκινήσουμε με ένα εύλογο ερώτημα:


-Πού οφείλεται η αριστεροχειρία;


Σύμφωνα με μελέτες αφενός στην επικράτηση της λειτουργίας του δεξιού μέρους του εγκεφάλου(του "καλλιτεχνικού"όπως κάποιοι το ονομάζουν),στην έκθεση του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και τέλος,σε ένα γονίδιο(γεγονός που αποδείχθηκε σε έρευνες το 2007) ονόματι LRRTM1.


ΑΡΑ:ούτε πρόκειται για βλάβη του εγκεφάλου,ούτε για κινητικό πρόβλημα,ούτε τίποτα τέτοιο όπως θεωρούσαν παλιότερα.Είναι πολύ πιο απλό από ό,τι θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει.Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 2 ημισφαίρια τα οποία λειτουργούν με ένα τρόπο που απλοϊκά θα μπορούσε να ονομαστεί "χιαστί".Έτσι,λοιπόν,υπάρχουν οι άνθρωποι στους οποίους επικρατεί  το αριστερό ημισφαίριο(βλ.δεξιόχειρες) και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι άνθρωποι στους οποίους επικρατεί το δεξί ημισφαίριο(βλ.αριστερόχειρες).


Προφανώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα λιγότερο σύνηθες φαινόμενο οπότε όντας οι άνθρωποι περισσότερο δεισιδαίμονες και προληπτικοί,οδηγήθηκαν μοιραία σε διάφορες αρνητικές εκφράσεις ή πράξεις εναντίον των αριστερόχειρων.Με πιο ακραία,για παράδειγμα, την δια της βίας αλλαγή ενός ανθρώπου από αριστερόχειρα σε δεξιόχειρα.Οδηγώντας έτσι και τους ίδιους αυτούς ανθρώπους σε ενοχικές σκέψεις ως προς αυτό.Άλλο παράδειγμα τέτοιου είδους αντιμετώπισης,είναι το γεγονός ότι οι αριστερόχειρες ονομάστηκαν "ζερβοχέρηδες",από το επίθετο "ζερβός"(>ζαρβός=ανάποδος,ανάπηρος,λοξός).Έχει μείνει ως έκφραση καλής τύχης "όλα να πάνε δεξία",κάνουμε το σταυρό μας με το δεξί χέρι γιατί αυτό είναι υποτίθεται του Θεού.Κάποτε μάλιστα,η χειραψία με το αριστερό χέρι υποδήλωνε ταπείνωση της κοινωνίας ακόμη και κακοτυχία.


Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιούμε είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο,ώστε να ευνοείται η χρήση του ΜΟΝΟ από δεξιόχειρες.Ας δοκιμάσει,για παράδειγμα,ένας(συνάδελφος ;) )αριστερόχειρας να χρησιμοποιήσει ένα μαχαίρι,ένα ψαλίδι,ένα έγχορδο μουσικό όργανο και πράγματα ακόμη απλούστερα όπως ένα ανοιχτήρι(τιρμπουσόν!),ακόμη και χάρακες,πόμολα,χερούλια,φακέλους,ρολόγια χεριού και τόσα άλλα.Πρόβλημα υπάρχει ,επίσης,με το γράψιμο καθώς γράφουμε από δεξιά προς αριστερά και αν ο δάσκαλος δεν προσέξει ένα αριστερόχειρο παιδί θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να μάθει να γράφει σωστά(από προσωπική εμπειρία λίγοι είναι οι δάσκαλοι που βοηθούν το παιδί και το ενθαρρύνουν).Προφανώς κάποιοι από μας πλέον να έχουν συνηθίσει ή να έχουν συμβιβαστεί χρησιμοποιώντας κάποια από αυτά,υπάρχουν ωστόσο και άνθρωποι που δυσκολεύονται πάρα πολύ.Υπάρχουν σε διάφορα μέρη μαγαζιά ειδικά για αριστερόχειρες από τα οποία μπορούν να προμηθευτούν τα αντικείμενα που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν!

  • Στην Αθήνα υπάρχει ένα μαγαζί με πράγματα μόνο για αριστερόχειρες το οποίο ονομάζεται ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ και βρίσκεται στη διεύθυνση:Ακαδημίας 100,πλατεία Κάνιγγος(δίπλα στα starbucks).Για να το επισκεφθείτε on-line δεν έχετε παρά  να πληκτρολογήσετε:www.aristeroxeiras.gr.

Συνεχίζοντας,οφείλω να παραθέσω μερικά πλεονεκτήματα που έχουν στατιστικά αποδειχθεί ότι διαθέτουν οι αριστερόχειρες:

  • έρευνες απέδειξαν ότι ο δείκτης νοημοσύνης(IQ) των αριστερόχειρων είναι γενικά υψηλότερος από των δεξιόχειρων.
  • οι αριστερόχειρες έχουν υψηλότερη ικανότητα στην αντίληψη ήχων και χρωμάτων.
  • διαθέτουν φωτογραφική μνήμη η οποία,μάλιστα,διατηρεί για μεγάλες περιόδους τις εντυπώσεις της.
  • ακόμη και σε ικανότητες που θεωρούνται "παραφυσικές"(τηλεπάθεια,όραση x-ray) οι οποίες έχουν σπάνια,βέβαια,παρατηρηθεί οι αριστερόχειρες έχουν τον πρώτο λόγο.
  • είναι πιο επιρρεπείς στις Καλές Τέχνες,τα μαθηματικά και τον αθλητισμό.
  • οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων είναι δομημένοι διαφορετικά, με τρόπο που διευρύνει το φάσμα ικανοτήτων τους, ενώ τα γονίδια που ευθύνονται για την αριστεροχειρία ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των γλωσσικών κέντρων του εγκεφάλου.
Ας δούμε και μερικά στατιστικά:
  • ο ρυθμός γέννησης αριστερόχειρων αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται ως το 2020 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να είναι αριστερόχειρες.
  • Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα σαν είδος βελτιώνεται και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση των αριστερόχειρων καθώς και στην ανάδειξη των - τόσα χρόνια - καταπιεσμένων δυνατοτήτων τους.
  • 1 στους 5 που ξεχωρίζουν με κάποιο τρόπο,είναι αριστερόχειρας.
  • σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα 1 στους 10 είναι αριστερόχειρας(600 εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού).
Θα κλείσω με το εξής:
Η αριστεροχειρία δεν είναι αναπηρία ούτε περιορισμός.Είναι απλώς,μια ιδιαιτερότητα η οποία αν συνδυαστεί με τις κατάλληλες κλίσεις θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

ΠΗΓΕΣ:www.sansimera.gr,wikipedia,aristeroxeiras.gr,focusmag.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου