Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

"Υποστηρίζω λίγο φασισμό..."

Όχι...μη βιαστείτε να σκεφτείτε ότι πρόκειται περί δικής μου απόψεως...Σε καμία περίπτωση.
Πάντως,αυτά που έχω κατά νου να γράψω δεν είναι,δυστυχώς,λιγότερο δυσάρεστα.
Θα πει κανείς,το τι ορίζει ο καθένας ως δυσάρεστο είναι και λίγο υποκειμενικό...(ναι λίγο όμως,συνήθως τα δυσάρεστα αναγνωρίζονται από ολους εξίσου.).

Για να μη μακρυγορώ με εκτός θέματος σκέψεις,πρόκειται για άποψη ενός νέου ανθρώπου.Ενδεχομένως και στην ηλικία μου(εκεί κάπου στα 20..βία 20 και κάτι ψιλά).Είδα
το βίντεο με το συγκεκριμένο άτομο να εκφράζει την άποψή του σχετικά με το θέμα των αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα,στην έκπομπη του Λαζόπουλου λίγες ώρες πριν και ειλικρινά,δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι.
Ίσως κάποιος σκεπτόμενος βιαστικά να πει "ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του!Δημοκρατία έχουμε,μπορεί να υποστηρίζει ό,τι θέλει!".

Σαφέστατα(επιτρέψτε μου να έχω ωστόσο,κάποιους ενδοιασμούς ως προς την ποιότητα της "δημοκρατίας"αυτής,αλλά είναι ένα θέμα που ξεφεύγει πάαρα πολύ και της δικής μου γνώσης  και γενικώς.).Σίγουρα,λοιπόν,ο καθείς και η καθεμία έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει ό,τι θεωρεί σωστό και βεβαίως έχει το δικαίωμα να το εκφράζει-εντός κάποιων ορίων όμως,γιατί από ακρότητες πλέον άλλο τίποτα!
Το θέμα το δικό μυ αυτή τη στιγμή συνοψίζεται στην εξής ερώτηση:
"πόσο τραγικό μπορεί να είναι,το να ακούς ένα΄νέο άνθρωπο να δηλώνει με περισσή άνεση μπροστά σε μια κάμερα ότι υποστηρίζει "λίγο"το φασισμό,γιατί θέλει μια Ελλάδα μόνο με Έλληνες...;".

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κρίνω το συγκεκριμένο άτομο.Αλίμονο.Απλώς θέλω να σχολιάσω με αφορμή τη δήλωσή του,το πόσο εθνικιστές γινόμαστε ώρες-ώρες.Γιατί;Εγώ θυμάμαι πάντα να ακούω από κάποιον..."όλοι ίσοι...","...όλοι λανθρωποι...","..ίδια δικαιώματα...".Τα πιστεύω.Χωρίς υπερβολή.Για να μη φανώ όμως υπέρμετρα καλή,δεν είμαι έτσι κ αλλιώς(!!),δεν μπορώ να εγγυηθώ απόλυτα ότι δεν έχω δυσανασχετίσει με γεγονότα και καταστάσεις που ενδεχομένως να συνδέονται κ άμεσα με αλλοδαπούς.Ωστόσο,προσπαθώ να δείχνω ως ένα λογικό σημείο κατανόηση γιατί ίσως τελικά να είναι οι τελευταίοι που φταίνε.

Για μενα,όλη αυτή η ξενοφοβία έχει άμεσα και έμμεσα καλλιεργηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ.Μπορώ να δεχτώ και να σεβαστώ,αν θέλετε,όλες τις απόψεις.Ακόμη και τις πιο ακραίες κ αδιάλλακτες.Εφόσον βέβαια είναι λογικά τεκμηριωμένες.Παρολ αυτά,με ενοχλεί αφάνταστα όταν ακούω νέους ανθρώπους να εκφράζονται κατ αυτόν τον τρόπο.Χωρίς καν να έχουμε ζήσει το φασισμό...χωρίς καν να μπορούμε να υποθέσουμε πώς θα ήταν η ζωή μας υπό ένα τέτοιο καθεστώς...χωρίς καν να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες και τις βιαιότητες ενός τέτοιου καθεστώτος μπαίνουμε στη διαδικασία (δηλαδή κάποιοι άλλοι "υπόγεια"μας καθοδηγούν σ'αυτό)να σκεφτούμε πώς,αν τώρα είχαμε φασισμό,στη χώρα μας θα υπήρχαν μόνο ημεδαποί.Ακόμη και ως φράση απογοήτευσης,είναι τρομερά βαρύγδουπη.

Αν όντως τελικά,εμείς η νεότερη  γενιά είμαστε το μέλλον...γιατί υπάρχουν νέοι άνθρωποι(και δυστυχώς υπάρχουν)που πιστεύουν σε ένα άσχημο και βάρβαρο "παρελθόν";Κάτω από ποια λογική;Και υπάρχει άραγε μετριασμός μπροστά από μια τέτοια λέξη;"Λίγο"...
Δηλαδή πρόκειται για ένα καθεστώς που θα συμπεριφερθεί "λίγο"απάνθρωπα;Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.Ίσως με καλύψουν και παραδείγματα από την πρόσφατη Ελληνική ιστορία(πχ περίοδος 1967-1973).

Θεωρώ ότι είναι λάθος να θέτουμε όλους τους ανθρώπους στο ίδιο "τσουβάλι".Από πότε δηλαδή οι Έλληνες γίναμε όλοι τέλειοι για να μην αντέχουμε τους υπόλοιπους;Μήπως ξεχνάμε ότι κάποτε και εμείς(εννοώ ως λαός που,ναι έχει περάσει πολλά,αδιαμφισβήτητα)υπήρξαμε μετανάστες και ότι κάπως έτσι αντιμετώπιζαν και εμάς οι ξένοι;Ή μήπως είναι καλύτερο να επιστρέψουμε στο "πας μη Έλλην βάρβαρος";

Είμαστε νέοι...αντί να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλυτερέψουμε την κοινωνία μας(δεν εννοώ πολιτικά μόνο) που πάει από το κακό στο χειρότερο,αφού σταδιακά χάνεται κάθε ίχνος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης,αναλώνουμε το μυαλό μας σε ακραίες σκέψεις για να κάνουμε τα πράγματα απλά πιο εύκολα.Δεν είναι έτσι όμως.Γιατί δυστυχώς ακόμη και αν έιχαμε φασισμό αυτή τη στιγμή(που εξακολουθώ να επιμένω ότι ούτε καν μπορούμε να διανοηθούμε πώς ζούσαν οι άνθρωποι-τουλαχιστόν οι μη φασίστες) δεν εγγυάται κανείς ότι θα συμπεριφερόταν άψογα απένταντι και στους ίδιους τους Έλληνες...αν αυτό είχε γίνει από τότε σήμερα θα έιχαμε ένα μνημείο λιγότερο..θα έλειπε το πιο ένδοξο...κάπου εκεί...στην Πατησίων...Εύχομαι κάποια στιγμή να πάψουν να υπάρχουν τέτοιου είδους απόψεις και να εκφράζονται κυρίως από νέους....2 σχόλια:

 1. Καλησπέρα :)

  Ο φασισμός και ο ρατσισμός, υπήρχε και υπάρχει γιατί περνούσε στη νέα γενιά. Αυτό το όραμα που έχεις εσύ, και την ιδέα σου για έναν καλύτερο κόσμο την μοιράζονται πολλοί άνθρωποι. Το ίδιο συμβαίνει και για κάποιον φασίστα. Κι αυτός για εναν καλύτερο κόσμο πιστεύει οτι παλεύει. Εχει άλλα ιδανικά...(αν μπορώ να τα αποκαλέσω έτσι)
  Μακάρι οι άνθρωποι να μην ήταν τόσο κτήνη... Να σαι καλά. Φιλάκια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ απολύτως....Ίσως είναι στο χέρι το δικό μας και όσων μοιράζονται τις ίδιες σκέψεις με μας...να φροντίσουμε για κάτι καλύτερο.Όσο κ όπως μπορεί ο καθένας..Ευχαριστώ που το διάβασες και έγραψες τη γνώνμη σου.Να είσαι κ εσύ καλά.Καλό απόγευμα.
  Και εύχομαι κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί η ευχή σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή